Въпрос за маркуч от двигателя

Всичко относно автомобилите

Модератор: Dass

Автор на темата
User2025
Новак
Кара: Ситроен Ксара 75 к.с., 1.4i

Въпрос за маркуч от двигателя

Мнение от User2025 » 19 Яну 2025, 14:14

Здравейте,

Извинявам се за аматьорския въпрос, но можете ли да ми кажете каква е функцията на маркуча, който излиза от горната дясна част на двигателя и тръгва наляво. Прилагам снимка. Проблемът е, че при мен се счупи пластмасовата част, която влиза в този маркуч. Пробвах да я залепя със секундно лепило, след това с двукомпонентно тип течен метал, но явно пластмасата е полипропилен и не може да залепи. Накраяи го омотах с изолирбанд, за да ги закрепя. Но не смея да карам колата, защото не знам колко е опасно и каква по-голяма беля може да се случи.
Също така ако няма вариант за лепене, можете ли да кажете как се казва тази част, за да я потърся (вероятно е някакъв преходник, но как точно да го търся?).
Първата снимка е от интернет, защото се вижда по-ясно, а втората е моята.
Предварително благодаря за помощта!
https://prikachi.net/image/1000007146.ySrM
https://prikachi.net/image/1000007144.yaYc

Аватар

KnowHow

Кара: C5 AirCross 1.2 Pure Tech 130; C3 (FCNFU) 1,6i

Re: Въпрос за маркуч от двигателя

Мнение от KnowHow » 20 Яну 2025, 16:18

Това е маркуч за вентилацията на картера и изсмукване на бензиновите пари от абсорбера. Можеш да го купиш от някоя морга, даже и онлайн.
KnowHow

Автор на темата
User2025
Новак
Кара: Ситроен Ксара 75 к.с., 1.4i

Мнение от User2025 » 20 Яну 2025, 20:05

Много благодаря за информацията! Погледнах в интернет и мисля, че се ориентирах. Може би ще се наложи някак да режа и съединявам маркучи, но нищо.
Само не знам пластмасовият накрайник в началото има ли някаква тънкост за сваляне и поставяне? При мен изглежда много здраво поставен, все едно е запекъл.
И още нещо. Проблем ли е колата да се кара няколко дни без тази вентилация на много къси разстояния (по 10-20 мин. на ден)?

Аватар

KnowHow

Кара: C5 AirCross 1.2 Pure Tech 130; C3 (FCNFU) 1,6i

Мнение от KnowHow » 21 Яну 2025, 14:06

Кой от всичките накрайници. Всичките имат отстрани по един или два срещуположни бутона. Натискат се едновременно и с въртене на двeте страни и се издърпват назад. Вътре имат гумени уплътнения, които от годините и високите температури са се втвърдили и са залепнали. Напръскай с WD-40.
KnowHow

Публикувай отговор Предишна темаСледваща тема

Обратно към “Главен форум”