Вода в купето

Производство: (1991-1998)

Модератор: zx_zvqr

Автор на темата
gesh1991
Нов потребител
Кара: Citroen ZX 1.4

Вода в купето

Мнение от gesh1991 » 26 Май 2014, 21:22

Здравейте Колеги,

Днес в София нали беше голяма буря и колата(ZX от 1991г.) беше отвън. На паркинга има навес, но не покриваше цялата кола. Излязох от работа и като си отключих колата видях, че вътре в купето има почти педя вода, почти преливаше през праговете. И това на пода и под 4-те седалки. :shock: Направо ми увисна челюстта. Вратите бяха затворени и сухи, прозорците също. Там където е парното и там е сравнително сухо. Пода си е идеален(нито ръжда, нито дупки от където да влезе). От къде е възможно да е влязла тази вода. Поизгребах водата и докато се прибирах по едно време започна да мирише като на изгоряло. Прибрах се набързо и сега съм я оставил да "съхне". Ясно, че няма да я карам докато не изсъхне. :D От купето изгребах всичко, но предполагам, че отпред по/под таблото има вода. Примерно като пуснах климатика се чува как перката се върти и подмята вода. Как е възможно това, може ли нещо да даде на късо. Никога не ми се е случвало такова нещо. Как да го оправя да не влиза вода друг път, като аз въобще не виждам от къде може да е влязла?

Аватар

ivo-zx

Кара: Xsara Picasso 1.6i 16V 110hp, Suzuki Swift 1.3i 4WD
Обратна връзка:

Re: Вода в купето

Мнение от ivo-zx » 26 Май 2014, 22:20

Сигурно някой олук ти е уцелил дупката за парното, там има тънко дренажче но ако тече здраво няма как да изтече. Освен това като вдигнеш предният капак от двете страни на калниците има дренажни дупки - много е вероятно да са пълни с листа. Ако те са били запушени особено дясната (по посока на движението) пътя на водата е бил в дупката за парното.
Последно промяна от ivo-zx на 26 Май 2014, 23:17, променено общо 1 път.
Каквото и да правиш, Пежо винаги ще има по-дълги фарове от теб!

ktamen

Кара: zx dizel 1.9 Golf2 1.6

Мнение от ktamen » 26 Май 2014, 22:27

Предполагам, че си се сетил да откачиш акумулатора докато съхне, ама да ти припомня все пак.

Аватар

ketsa
Нов потребител
Кара: ZX 1.9D '95, AX 1.4D '95, Xantia 2.0HDI '99

Мнение от ketsa » 27 Ное 2014, 12:45

Здравейте, темата е на няколко месеца, но е актуална и днес. След последния голям дъжд и аз имах проблем с вода в купето, макар и по-малко от описаното по-горе. Също не открих от къде е влязла, но нека колегата Gesh да сподели какво е открил и как е решил проблема, както и всеки друг, който се е преборил с това.
...1-3-4-2...

Аватар

Xatamoto

Кара: Японска жигула

Мнение от Xatamoto » 27 Ное 2014, 19:39

На моя Злостър имах лек теч от антената. Лесно го открих, защото беше мокро барчето около скоростния лост и ръчната плюс тапицерията на тавана над тях. С малко силикон се реши проблема поне докато колата беше моя.
There are the normal ( . )( . ) , the silicone ( + )( + ) , the perfect (o)(o) Some are cold (^)(^) and some belong to grandmothers \./\./ And let’s not forget the very large (o Y o) , the very small (.)(.) and the asimetrical (•)(.) We love them all!!!

Аватар

ketsa
Нов потребител

Мнение от ketsa » 02 Дек 2014, 12:37

Да, същия случай беше и при мен, но на АХ-а и също със силикон го реших проблема и вече става 6-7 години от тогава все още държи. Но на ЗХ-а не мога да открия от къде е ... явно сълзи от някъде и кротичко се събира и не мога да разбера от къде, всичко нагоре сухо, а пода при шофьора се мокри, както си стои на паркинга.
...1-3-4-2...

asclepii
Нов потребител
Кара: citroen ZX 1.4i

Мнение от asclepii » 12 Яну 2015, 14:29

Имах го този проблем. Входът за топъл въздух на парното е точно под края на предното стъкло.Уплътнението на стъклото е остаряло и пуска. Всичко се стичаше вътре през входа на парното. Реших проблема, като залепих със силикон парче гума над отвора.
когато видиш някой да работи-заобиколи го,
когато видиш някой да почива-помогни му

Аватар

ketsa
Нов потребител

Мнение от ketsa » 12 Яну 2015, 18:26

Благодаря, колега, при първа възможност ще го проверя и ще пиша за резултата. Около средата на стъклото ли е този отвор или пред шофьора се пада?
...1-3-4-2...

Аватар

ivo-zx

Обратна връзка:

Мнение от ivo-zx » 12 Яну 2015, 19:05

Свали моторчето за парното - ако от него изтече вода вече трябва да се разследва дали влиза през входа за студеният въздух, а това става ако има листа до гърловината за миене на стъклото и/или гумата отстрани е разместена или липсва. Може да влиза и през клапата за въртене на въздуха в купето (ако имаш климатик) както спомена колегата по-горе. Тя се намира максимално вдясно пред пасажера. Освен това трябва да се пробие под моторчето с бургия 6мм за да изтича водата, ако няма дренаж за да не изгори. Ако не изтече вода виж дали вече не е пробито и дали е мокро на парчето мокет под него в краката на пътника до шофьора. Моторчето се сваля лесно - маха се мокета който е на щипки, а на моторчето има три рапидки.

Аватар

gekosofia
Четящ
Кара: C4 Picasso 1.6 e-HDI / C8 2.2 HDI
Обратна връзка:

Мнение от gekosofia » 13 Окт 2024, 18:27

Здравейте колеги,
виждам, че и преди сте писали по тази тема, но сега искам да се включа и аз с малко повече подробности за един от възможните проблеми с водата в купето, която се появи изненадващо и при мен една сутрин след дъждовна събота и неделя!?
Благодарение на вашите съвети успях да се справя с проблема без затруднение и то само за около един час.
Колата ми е С4 Picasso 1.6 HDI 2012г и до този момент не ми е създавала особено големи неприятности ... Дано да не ми създава и в бъдеще!
Та сега съвета ми е следния! Не си играйте и не си губете времето да разглобявате корите под чистачките, ако ви се появи вода в краката на шофьора или в краката на пътника да шофьора!! ... Направо сваляйте предните гуми! После свалете подкалниците като започнете от задния край. Те са хванати с 4-5 пластмасови щипки и погледнете в горната част на калника. Там ще видите един черен гумен детайл с клапа. Свалете го целия и го почистете. После го монтирайте обратно.... Това е процедурата.
Запомнете - Винаги почиствайте клапите за отводняване и от двете страни под двата калника защото при мен течеше в купето само от едната страна под жабката а са оказа, че легенчетата за събиране на водата са ми пълни и от двете страни и като махнахме гумените клапи, и от двете страни по-отделно изтекоха по 2-3 литра вода.
Така аз отстраних този неприятен проблем и дано съм бил полезен на някой колега след мен...
:drink:

Аватар

liuliu

Кара: C5-I V6 с ръчка с ГИ STAG 300 и домашно лъвче 306 1,9 D

Мнение от liuliu » 14 Окт 2024, 14:56

Пикасото няма нищо общо със Зетя. Пуснал си едно и също мнение за няколко модела...
Двигателят е двигател, когато е дизел.
"Единственото нещо, което можеш да направиш преди мач с Барселона, е да отидеш на църква и да се помолиш" - Гордън Стракън.

Аватар

gekosofia
Четящ
Кара: C4 Picasso 1.6 e-HDI / C8 2.2 HDI
Обратна връзка:

Мнение от gekosofia » 20 Окт 2024, 12:28

liuliu написа:
14 Окт 2024, 14:56
Пикасото няма нищо общо със Зетя. Пуснал си едно и също мнение за няколко модела...
До колегата / liuliu /

Наистина не знам какво или кого имаш предвид като казваш "ЗЕТЯ" ...НО Колата ми е С4 Picasso 1.6 HDI 2012г и всичко, което съм написал се отнася само и единствено за нея!! И е 100% ВЯРНО - Гарантирам!!!

Прочети внимателно още веднъж!

Ако искаш - разбира се!
:drink:

Аватар

ivo-zx

Обратна връзка:

Мнение от ivo-zx » 20 Окт 2024, 13:35

Има предвид че си пуснал отговора в раздела за ZX.

Публикувай отговор Предишна темаСледваща тема

Обратно към “ZX”