ВАЖНО!
Във връзка с прилагането на Регламент /ЕС/ 2016/679, СНЦ „Клуб Ситроен - България“ ще предприеме промяна в политиката за обработване на личните данни. Ще бъдете информирани какви данни се събират и с каква цел, след което ще е необходимо Вашето съгласие. В случай, че не желаете да предоставите лични данни, профилът Ви във форума ще бъде деактивиран

Bluetooth в Citroen C5 II

Модератор: glorious


Автор на темата
Kriso
Новак
Мнения: 3
Регистриран на: 20 Юли 2014, 12:38
Кара: Citroen C5 II 2.0HDI
Местоположение: България

Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от Kriso » 20 Юли 2014, 12:53

Здравейте, отскоро съм горд притежател на Citroen C5 II exclusive. Въпроса ми е дали има начин да се сложи bluetooth. С цветната навигация съм и телефона работи само с СИМ карта.

Аватар

CitroZ
 
 
Мнения: 1178
Регистриран на: 19 Окт 2005, 08:34
Кара: C5 2.0 Break Auto дизелянка
Местоположение: София, Сандански
Обратна връзка:

Re: Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от CitroZ » 02 Сеп 2014, 11:18

Има отговор на въпроса ти в една от темите в този подфорум. Там има препратки и към форума на брадчедите от Пежо за 407-те
00214
"The future has arrived.It's just not evenly distributed...yet" - William Gibson
Events can move from the impossible to the inevitable without ever stopping at the probable

Аватар

Fantomas ^
 
 
Мнения: 2792
Регистриран на: 04 Окт 2004, 17:18
Кара: ше - BX 14E '89 | ХМ 2.0 16v '95 BVA | C5II 2006 3,0 V6 Exclusive, BVA6 | C6 2,7 HDI 2007 Сега кара: C6 3.0 HDI '2010 | Suzuki Burgman 650 k7 Executive
Местоположение: София
Обратна връзка:

Член на Клуб Ситроен-България

Re: Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от Fantomas ^ » 14 Юни 2016, 16:41

За моя С5 го изиграх с това :
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B00 ... UTF8&psc=1
а към него закчих това :
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B00 ... UTF8&psc=1

И всичко заспа. Сега в слота на таблото седи диска с картата за навигацията, а вместо CD чейнджъра забучих флашка с mp3-ки, а през bt модула пускам от телефона и звука е перфектен! Освен това телефонните разговори стават през аудиото на колата.
Citroen е начин на живот.

Аватар

CitroZ
 
 
Мнения: 1178
Регистриран на: 19 Окт 2005, 08:34
Кара: C5 2.0 Break Auto дизелянка
Местоположение: София, Сандански
Обратна връзка:

Re: Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от CitroZ » 29 Юли 2016, 18:32

Офф Bluetooth с NAVI не се погажда. Трябва да е без нея...... Специално на RT3 дилемата е или NAVI или Bluetooth. Пълно щастие нема.

Sent from my HTC Butterfly s using Tapatalk
00214
"The future has arrived.It's just not evenly distributed...yet" - William Gibson
Events can move from the impossible to the inevitable without ever stopping at the probable

Аватар

TheReaper
 
 
Мнения: 482
Регистриран на: 11 Мар 2009, 21:31
Пол: мъж
Кара: C5 II 2.0 HDI 138
Местоположение: София / Стара Загора

Re: Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от TheReaper » 18 Авг 2017, 17:19

Здравейте,
Използвам темата за да събера малко информация и да преценя дали да се занимавам с подобно начинание.
Възможно ли е в C5 II (X3) с радио RD4 да се инсталира и подкара модула Continental Nomade V2? Той предоставя възможност за свързване на телефон чрез Bluetooth за разговори и стрийминг на музика, както и USB порт отново за музика.
Хардуера в момента в колата е следния:
ИзображениеИзображениеИзображение

На снимките са модела на радиото и информацията за радиото и дисплея от лексията.
Вероятно има значение и BSI, и може изобщо да не е възможно.
Не намерих информация за този модул във форума. Доколкото ми е известно се вгражда поне в C4 и C5 X7.
LZ1MII

Аватар

zahadum
Заядливко
Мнения: 5025
Регистриран на: 27 Май 2007, 16:32
Пол: мъж
Кара: С4 SX PACK 1,6 HDI 110ch NOIR PERLE,C3 EXCLUSIVE 1.4i LPG Rouge Lucifer,XSARA 1,6i 98г.
Местоположение: Сливен

Член на Клуб Ситроен-България

Re: Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от zahadum » 18 Авг 2017, 17:38

Да,няма проблем с подкарването му.На жената на С3-ката със същата конфигурация си работи безупречно. Иска само да се програмира след монтаж.
Гледаш го - куче.. мърляво, проскубано, а в очите - човек! Гледаш го - човек, наконтен, облечен, а в душата.. в душата помияр!

Аватар

TheReaper
 
 
Мнения: 482
Регистриран на: 11 Мар 2009, 21:31
Пол: мъж
Кара: C5 II 2.0 HDI 138
Местоположение: София / Стара Загора

Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от TheReaper » 18 Авг 2017, 18:04

Четох в някакъв руски форум, че май има зависимост от софтуера на дисплея и че радиото трябвало да завършва на 03. В C3-ката същия ли е софтуера на екрана? Всъщност този екран при мен е сменян и май се води за C4.

Освен това, моето радио няма бутон MODE, който също май бил нужен.

-----
След много мислене, четене по форуми от цял свят, в някои от които пише, че Nomade V2 не е съвместимо с RD4 Blaupunkt, за момента се отказах. Най-накрая се хванах да си пусна AUX-а до задния пепелник и монтирах това произведение на китайскито изкуство, което ми подари колега:

Изображение

За музика е ОК. За разговори, поради местоположението не ме чуват много силно, но също е ОК. На друго място би ми светило ярко синьо в очите. За набирането и търсенето в контактите ще видим как ще се погодим със Siri, но би трябвало да се активира със средния бутон (още не съм тествал). За без пари не виждам какво повече може да се желае.

Остава да измисля чалъм за автоматично превключване към AUX при входящо обаждане.

--------
Става работата със Siri-то и активирането от централния бутон. Нивата на усилване при слушане на музика и разговор в телефона са различни и затова се чудих защо музиката е ОК, а при разговор е много тихо, но след като усилих по време на ползване и в двата режима, нещата се оправиха. Докато разпарчетосвах централнста конзола, ми направи впечатление, че освен двата кабела за антените на радиото има и трети коаксиален заедно с тях. С по-различен куплунг от антените е и не е включен никъде, а е увит в някаква дунапренена лепенка. Не съм виждал RD4 с повече от две антени, вероятно е за GPS при RT3/4?

——————-
Отново се върнах на темата и попаднах на тази статия. Макар и да имам документа, който се обсъжда отдавна, така и не се бях зачитал много задълбочено.
Част 1 -
https://www.drive2.ru/l/459661832181791391/

Част 2 -
https://www.drive2.ru/l/460067277094568005/

Накратко - RD4-ката трябва да е модел, завършващ на 03, а дисплея да е с версия на софтуера над 70. Т.е. няма да стане при мен и ще си търся по-прост KML модул. Намирането на подходящо радио (особено с този панел) и дисплей май ще се окаже трудно и скъпо.


LZ1MII

Аватар

TheReaper
 
 
Мнения: 482
Регистриран на: 11 Мар 2009, 21:31
Пол: мъж
Кара: C5 II 2.0 HDI 138
Местоположение: София / Стара Загора

Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от TheReaper » 17 Ное 2017, 14:31

И за да не си пиша поредно обновяване в отговора, пиша нов.
В крайна сметка - звездите ми го говориха и се сдобих с радио RD45, дисплей с версия 74.00 и микрофон. Още от сега държа да уточня, че не съм търсил някакво невероятно качество на звука, а удобна работа с телефон, BT стрийминг и USB като бонус.
Както можете да се досетите, радиото не е от C5 или 407 и след инсталация се получава приемлив до някаква степен Франкенщайн.
Изглед
Изглед
За да проработят нещата чрез Лексия в дисплея се включват съответните опции за колата, на която се слага. С този дисплей ми се появи опция за включване/спиране на "дневните светлини". В самото радио пък се въвежда VIN-а на колата, за да спре досадното пищене. След това се правят и неговите настройки - регион, тип антена и т.н.. В моя случай трябва да се укаже и наличието на аналогов усилвател, за да може радиото да подава коректно ниво на изходния сигнал.
И тук се стигаме до първата изненада - няма опция за включване на CD Changer. Аз обаче имам такъв и ми харесва да го ползвам. След ровене в SEDRE, DocBackup и знайни и незнайни форуми, стигнах до извода, че това радио изобщо не поддържа работа с такова устройство. Някой биха казали, че е безсмислено при наличието на USB и съм готов да се съглася с тях, но този факт ме дразни.
Всичко е прекрасно, чудесно и т.н., радиото работи, телефона се връзва, CD-то на самото радио също си свири и даже има CD-Text. Синхронизира се телефонната книга, сдвояването с телефона става почти моментално и провеждането на разговори само с използването на лостчето на волана е песен.
Телефон
Телефон
Стрийминг
Стрийминг
Стрийминга от телефон като функционалност работи прекрасно, сменя песните на Spotify, при превключване на входовете паузира, после пак пуска, както и при входящо повикване. Тук обаче настъпваме втората мотика - качеството. В сравнение с китайчето от предния пост, тук е доста по-зле. При по-високи честоти има бръждене. Такова нещо не се наблюдава при никой друг от източниците на сигнал. Четене, ровене, уж се оправяло с обновяване на софтуера на радиото до версия 43030. Радиото дойде със следната версия:
Firmware
Firmware
Направих си USB кабел, обнових софтуера до 43030, но не се наблюдава осезаема разлика в качеството. Преди това не изписваше кой звъни при входящо повикване, но след ъпдейта това се оправи. Трябваше да се подобри и работата на тунера, но и там подобрението не е особено голямо.
Разбираемо, с един вместо два тунера (с колкото е оригиналното ми радио) стабилността на приемане не е същата, но е добра.
Прибираме се вкъщи след всички тези процедури и трета изненада. Въпреки, че радиото е настроено на Analogue Hi-Fi Amplifier, звука от парктроника е с такова ниво, че трудно се свиква с него. Малко след като вкарах колата в гаража, комшията от втория етаж (през един от гаража) ме пита това моят парктроник ли е........ Рових в какви ли не настройки с DiagBox-а, като какъв ли не модел Citroen и Peugeot, но настройката, която има при RD4 за силата на преден и заден парктроник тук просто липсва. Вероятно, ако се ползва в кола без усилвател, всичко ще е нормално.
Нов ден - нов късмет. Пълня флашката с музика и се опитвам да я ползвам като замяна на чейнджъра. В интерес на истината е доста по-удобно и качеството е добро.
MP3-1
MP3-1
MP3-2
MP3-2
MP3-3
MP3-3
Засега ми остана само да открия края на микрофонния кабел, който според SEDRE трябва да е зад жабката и да го удължа до радиото (оказа се, че имам окабеляване за микрофона, което стига до буксичка в плафона).
В крайна сметка, радиото е добро, но не точно за този модел C5. Може би за X7 с цифров или без усилвател, ще пасне по-добре. Мисля да го ползвам докато не се появи някой мераклия, който да го вземе, а аз да си търся RD4 завършващо на 03 и Nomade V2, за да мога да си ползвам всички функции, с които разполага автомобила. Ще се радвам и да се видя с някой колега с Nomade V2, за да тествам как са нещата при него, за да няма пак изненади. Ето още малко снимки:
IMG_3041.JPG
IMG_3040.JPG
IMG_3043.JPG
ekran.jpg
И ще съм много благодарен, ако някой ми каже къде е другия край на кабелчето за микрофона. От плафона горе тръгва към лявата колона, но не го открих нито зад таблото, нито около усилвателя зад жабката. :ti ma prebi:

След малко по-внимателно четене на схемата в Sedre, открих конектора, на който завършва кабела за микрофона. Намира се под BSI като се махне кечето над педалите. Бяла 16 пинова букса, пинове 6 и 7.

Изображение
LZ1MII

Аватар

TheReaper
 
 
Мнения: 482
Регистриран на: 11 Мар 2009, 21:31
Пол: мъж
Кара: C5 II 2.0 HDI 138
Местоположение: София / Стара Загора

Re: Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от TheReaper » 19 Ное 2017, 18:17

След като се наиграх, мога да кажа че функциите и идеята на RD45 са много добри, но реализацията куца. Върнах си старата RD4-ка и усещането беше сякаш съм на Hi-Fi експо. Поне вече микрофона и дисплея са уредени. Предишното ми решение за обикновен BT модул е било правилно. Човек докато сам не си счупи главата, не се научава.
LZ1MII

Аватар

TheReaper
 
 
Мнения: 482
Регистриран на: 11 Мар 2009, 21:31
Пол: мъж
Кара: C5 II 2.0 HDI 138
Местоположение: София / Стара Загора

Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от TheReaper » 08 Мар 2018, 23:08

И така, отнове се сетих за тази липсваща екстра и резултатът е следния:
Изображение

Използвах такъв модул:
Изображение

За съжаление скобата за закрепването му е NFP и получи дебела свинска опашка на едно място зад километража.
Наложи се да си произведа кабелно снопче със съответните куплунзи. Оказа се, че микрофона е с поляритет и разбира се, първия път съм го вързал наобратно. Вече всичко работи както трябва. Доста по-бавно прави първоначалната синхронизация на адресната книга, в сравнение с RD45, но после си работи супер. Трябва да се активира в BSI, дисплея, а в радиото съответния AUX се настройва за KML. Втория AUX оставих за китайския BT, ако някога реша да пускам музика по този начин.
Връзките са 2 бр. CAN от радиото, маса от радиото, AUX1, 2 бр. за микрофона и едно +12 от BSI. Утре ще кача таблица и с номерата на жиците(но те важат само за C5 II), че си забравих пищова в жабката.
Всичко това се прави на разкачен акумулатор за по-спокойна работа.
С Lexia може да се смени BT името на устройството. Моето показваше 207.
Интересно, че новото име влезе в сила чак след две подавания на контакт, като временно се появяваше като Parrot (ясно какво има вътре.
LZ1MII

Аватар

CitroZ
 
 
Мнения: 1178
Регистриран на: 19 Окт 2005, 08:34
Кара: C5 2.0 Break Auto дизелянка
Местоположение: София, Сандански
Обратна връзка:

Re: Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от CitroZ » 09 Мар 2018, 08:46

То много хорошо, ама ние с NAVI-тата нямаме много възможности.....май.

Sent by Tapatalk on HTC 901S

00214
"The future has arrived.It's just not evenly distributed...yet" - William Gibson
Events can move from the impossible to the inevitable without ever stopping at the probable

Аватар

TheReaper
 
 
Мнения: 482
Регистриран на: 11 Мар 2009, 21:31
Пол: мъж
Кара: C5 II 2.0 HDI 138
Местоположение: София / Стара Загора

Re: Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от TheReaper » 09 Мар 2018, 11:23

Вие, ако не се лъжа, имате вграден телефон с място за сим карта. За Мтел знам, че предлагат втора карта за същия номер, която може да си стои в колата. За другите оператори може и да няма.
LZ1MII

Аватар

CitroZ
 
 
Мнения: 1178
Регистриран на: 19 Окт 2005, 08:34
Кара: C5 2.0 Break Auto дизелянка
Местоположение: София, Сандански
Обратна връзка:

Re: Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от CitroZ » 09 Мар 2018, 12:01

Която карта аз ползвам всеки ден. Неудобството е че не може да се копират контакти от телефоня към радиото и обратно. Има инфрачервен порт, но аз не знам как да ги. трансферирам с него.....

Sent by Tapatalk on HTC 901S

00214
"The future has arrived.It's just not evenly distributed...yet" - William Gibson
Events can move from the impossible to the inevitable without ever stopping at the probable

Аватар

niki_tashkov
 
 
Мнения: 638
Регистриран на: 25 Авг 2010, 20:24
Пол: мъж
Кара: С5 v6 бенз
Местоположение: Sofia

Re: Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от niki_tashkov » 09 Мар 2018, 16:02

TheReaper написа:
09 Мар 2018, 11:23
Вие, ако не се лъжа, имате вграден телефон с място за сим карта. За Мтел знам, че предлагат втора карта за същия номер, която може да си стои в колата. За другите оператори може и да няма.
Точно така!
Аз ползвам клонинг от МТел - ползам пълноценно всички опции на обикновен телефон (телефония и СМС) .Нямам интернет към тази карта.
Качеството на разговорите е меко казано перфектно , имам си контакти и т.н. СМС-ите са с говор (малко смотано се изговаря ама се разбира). Ако направя сравнение с блутута в Дачията - в Ситроена е поне пет пъти по-добро като качество :bravo:

Добавено от автора след 1 минута 49 секунди:
Fantomas ^ написа:
14 Юни 2016, 16:41
За моя С5 го изиграх с това :
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B00 ... UTF8&psc=1
а към него закчих това :
https://www.amazon.co.uk/gp/product/B00 ... UTF8&psc=1

И всичко заспа. Сега в слота на таблото седи диска с картата за навигацията, а вместо CD чейнджъра забучих флашка с mp3-ки, а през bt модула пускам от телефона и звука е перфектен! Освен това телефонните разговори стават през аудиото на колата.
В продължение на по-горното - от това което е описал Тянко ,ползвам само МП3-ката ,говоря през вградения телефон. Иначе всичко си работи :evala:
Изкуственият интелект е нищо на фона на естествената глупост.

Аватар

TheReaper
 
 
Мнения: 482
Регистриран на: 11 Мар 2009, 21:31
Пол: мъж
Кара: C5 II 2.0 HDI 138
Местоположение: София / Стара Загора

Re: Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от TheReaper » 09 Мар 2018, 23:43

Въпроса при мен е, че имам много дискове и ползвам чейнджъра. Иначе бих ползвал нещо като Yatour или Dension, макар че при първото май имаше някакъв пиниз с директориите на MP3-ките. Както разбрах по лошия начин, RD45 не поддържа чейнджър.
Следваща фаза на крастата - RD4 Bosch от последните 407 Coupe, смяна на панела му и Nomade V2. Модерен дисплей с поддръжка на кирилица вече имам в шкафа.
То пък май номада нямаше кирилица...

Sent from my HTC U Ultra using TapatalkLZ1MII

Аватар

TheReaper
 
 
Мнения: 482
Регистриран на: 11 Мар 2009, 21:31
Пол: мъж
Кара: C5 II 2.0 HDI 138
Местоположение: София / Стара Загора

Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от TheReaper » 16 Мар 2018, 22:15

Луд умора нема...
Изображение

Бърза трансплантация на лостче със слушалка. Изображение Изображение Изображение
LZ1MII

Аватар

wbgenetic
 
 
Мнения: 900
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:49
Пол: мъж
Кара: Citroen C5 2.2, Estate, 2005, ZF 4HP20 (проект "Корабът майка") || VF7RE4HXE76666728
Местоположение: София/Перник

Re: Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от wbgenetic » 16 Мар 2018, 22:40

Колега, къде намери лостче - че при мен звука надолу не работи от лостчето :(

Аватар

TheReaper
 
 
Мнения: 482
Регистриран на: 11 Мар 2009, 21:31
Пол: мъж
Кара: C5 II 2.0 HDI 138
Местоположение: София / Стара Загора

Re: Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от TheReaper » 17 Мар 2018, 16:06

Мегапартс - 10-тина лева, има много. Търси лостче citroen или лостче peugeot. Надявам се да не се възприеме като реклама. Моето старо засега ще си го пазя. Иначе като го отвориш вътре има лентов кабел и бутони. Предполагам, че с малко контактен спрей ще се оправи.

Sent from my HTC U Ultra using Tapatalk

LZ1MII

Аватар

wbgenetic
 
 
Мнения: 900
Регистриран на: 18 Юли 2016, 22:49
Пол: мъж
Кара: Citroen C5 2.2, Estate, 2005, ZF 4HP20 (проект "Корабът майка") || VF7RE4HXE76666728
Местоположение: София/Перник

Re: Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от wbgenetic » 17 Мар 2018, 18:08

А разглобяването за да се откачи лостчето проблематично ли е? Да не ми избухне еърбега в лицето :-D

**има ли някакъв адаптер в слота за сим картата блутут?

Аватар

TheReaper
 
 
Мнения: 482
Регистриран на: 11 Мар 2009, 21:31
Пол: мъж
Кара: C5 II 2.0 HDI 138
Местоположение: София / Стара Загора

Re: Bluetooth в Citroen C5 II

Мнение от TheReaper » 18 Мар 2018, 13:50

Развиват се двата винта за кожуха под волана и се маха. В корпуса на COM-а от задната страна на лостчето има палче, натиска се навътре за да освободи и лостчето се издърпва надясно.
При връщането му се натиска навътре, докато щракне палчето и законтри. Друго по волана не се пипа.
LZ1MII

Публикувай отговор Предишна темаСледваща тема

Обратно към “Радио / CD / MP3 / Bluetooth / Навигация”

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гост